Image descriprion

Studie (nog steeds) grootste voorspeller van werksucces

De arbeidsmarktpositie van hbo’ers en academici hangt bovenal samen met de studie die zij volgden. Diploma’s van studies zoals computer science, geneeskunde, econometrie of een opleiding tot tweedegraads natuurkundeleraar zijn al tien jaar veel waard op de arbeidsmarkt. Op het studiekeuzeplatform EW Beste studies 2022 is na te gaan hoe sterk afgestudeerden van verschillende studies … Continued

Image descriprion

Mode en mores van de moderne student

Wie gaat studeren, wordt overladen met de nieuwste trends en termen uit het studentenleven. Als vanouds zijn studenten creatief met taal, met hun pasta ‘itakru, ‘Docs,’ en ‘Marie-Claires.’ Wat bedoelen die studenten met hun gekke taaltje? Wat dragen zij? Wat bekijken zij op Instagram? EW Beste studies 2022 biedt hieronder een overzicht voor iedereen die zich wil onderdompelen in de hedendaagse studentencultuur.

Image descriprion

Nieuwe ranglijst van EW: medailles voor 340 topstudies

Het onderzoek EW Beste studies 2022 analyseert een recordaantal van 2.273 bachelor- en masteropleidingen. Aan 112 afzonderlijke opleidingen is een gouden medaille toegekend omdat studenten er zeer tevreden zijn over verschillende aspecten van hun studie. Grote winnaars: Christelijke Hogeschool Ede en Wageningen University & Research. De ranglijst is nuttig voor scholieren op de middelbare school … Continued

Image descriprion

Stapelen, werken en andere succesfactoren

Uit het arbeidsmarktonderzoek Studie & Werk 2022 waarvan de belangrijkste resultaten zijn opgenomen in EW Beste studies 2022 blijkt dat baankansen in de eerste plaats samenhangen met de gevolgde studies. Er is ook gekeken naar het verband tussen persoonskenmerken en de tijd tussen afstuderen en een eerste serieuze baan, ongeacht de studieachtergrond.

Image descriprion

40 procent eerstejaarsstudenten is buitenlands, ruim de helft vertrekt snel

Een recordaantal buitenlanders studeerde afgelopen jaar in Nederland. Er stonden 115.068 buitenlandse voltijdstudenten ingeschreven bij Nederlandse hogescholen en universiteiten, zo blijkt uit gegevens van de ­Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs (Nuffic). Van de eerstejaars studenten aan universiteiten was 40 procent buitenlands. EW Beste studies 2022 zet belangrijke feiten over internationalisering in het onderwijs op … Continued

Image descriprion

Feitelijke informatie over 2.273 onderzochte studies

Hoeveel studenten studeren er aan alle bachelor- en masteropleidingen? Wat is de man-vrouw-verdeling? Wat zijn de vaakst gekozen vervolgopleidingen? Op de website van EW Beste studies 2022 zijn rapporten over 2.273 opleidingen te vinden met nuttige feiten en cijfers. Hieronder staan alvast enkele uitschieters uit het onderzoek onder elkaar.

Image descriprion

Hoe zit het nu (en straks) met studiefinanciering?

Nederlandse studenten die een eerste studie volgen, betalen elk jaar collegegeld, dit jaar 2.209 euro. De grootste bijdrage komt van de overheid: aan het bedrag dat iedere student betaalt, voegt de overheid nog duizenden euro’s toe. In de Rijksbegroting is 8.800 euro gereserveerd per student. Dat wordt overgemaakt naar onderwijsinstellingen. EW Beste studies 2022 geeft uitleg over studiefinanciering nu en straks.

Image descriprion

Studiekeuze in 4 stappen

Eindexamenkandidaten en mbo’ers die willen doorstuderen, kunnen kiezen uit 1.406 voltijds bacheloropleidingen. Na het behalen van hun ‘bachelor’ kunnen zij ook nog doorstromen naar 867 masteropleidingen. Met al die keuzemogelijkheden zien veel studiekiezers al snel de bomen door het bos niet meer. Met Beste studies 2022 helpt EW bij het maken van een weloverwogen keuze.

Image descriprion

Kwaliteit wordt beloond: 2.273 studies vergeleken

Alleen al door 2.273 studies te ordenen, biedt EW Beste studies 2022 studiekiezers houvast. Het informatiepakket is compleet met feiten over studies, studentenleven en arbeidsmarkt. En 340 studies worden in het zonnetje gezet.

EW Beste studies 2022 topopleidingen

 

Gouden medaille

112 opleidingen


Zilveren medaille

78 opleidingen


Bronzen medaille

150 opleidingen