Image descriprion

Studenten, dat bindend studieadvies is er ook voor jullie

Robbert Dijkgraaf, de onderwijsminister van D66, wil af van het huidige bindend studieadvies. Daarmee scoort hij natuurlijk bij studenten. Uiteindelijk zijn die er helemaal niet mee geholpen. Het vergroot vooral de kans dat zij later in hun studie zwalken of instorten, schrijft Ruud Deijkers. Bovendien zijn versoepeling en afschaffing van onderwijsnormen funest voor de onderwijskwaliteit. … Continued

Image descriprion

Debat buitenlandse studenten moet over fundamenteler probleem gaan

In maart komt minister Dijkgraaf met plannen om de instroom van buitenlandse studenten in te dammen. Het zal gaan om afspraken met onderwijsbesturen en om wet- en regelgeving. Vermijd tijdelijke lapmiddelen, schrijft Ruud Deijkers, en pak het euvel aan bij de wortel: het idee dat zoveel mogelijk Nederlanders én andere Europeanen koste wat het kost een master moeten halen.

Zelfs de internationaal georiënteerde onderwijsminister Robbert Dijkgraaf (D66) erkent: de instroom van buitenlandse studenten heeft een plafond bereikt. Het moeten er zeker niet meer worden, zei hij dinsdag 31 januari in debat met de Tweede Kamer.

Lees ook dit opiniestuk van Gertjan van Schoonhoven:  Universiteiten: buitenlandse studenten, we zitten vol. Idee voor Den Haag?

Maar de cijfers zijn allang door het dak gegaan. Van alle eerstejaarsstudenten aan de universiteiten, waar het probleem het grootst is, is 40 procent buitenlands. De officiële ramingen wijzen op verdere groei van dat aandeel.

De gevolgen van de doorgeslagen internationalisering: overvolle faculteitsgebouwen, te weinig studentenkamers, minder aandacht voor Nederlandse studenten, colleges in slecht Nederlands óf in slecht Engels en ga zo maar door.

Internationalisering maakt verkooppraatjes niet waar

Universiteiten wisten internationalisering altijd goed te verkopen aan de belastingbetaler, die de studies van studenten uit Europa voor het overgrote deel sponsort. Studenten van buiten de Europese Economische Ruimte betalen hun eigen studiekosten, maar vragen natuurlijk ook woonruimte en aandacht van docenten.

Buitenlandse studenten zouden de gaten op de arbeidsmarkt kunnen dichten. Helaas: in de praktijk is 54 procent een halfjaar na het afstuderen uit Nederland vertrokken, blijkt uit het jaarlijkse arbeidsmarktonderzoek Studie & Werk van EW en SEO Economisch Onderzoek. Voor de intrede van corona was dit zelfs 65 procent.

Een smeltkroes van culturen in de collegezalen zou de kwaliteit van het onderwijs ten goede komen. Een snelle en ongecorrigeerde blik op de resultaten van Beste studies 2022, de vergelijking van hogescholen en universiteiten van EW en ResearchNed, wijst op het tegendeel. Hoe groter het aandeel buitenlandse studenten, hoe minder tevreden studenten zijn over hun opleiding.

Kwantiteit voor alles

Een paar oplossingen komen in elk debat voorbij, ook afgelopen dinsdag. Zoals: verbied universiteiten om reclame te maken in het buitenland. Of: zorg dat er altijd een Nederlandstalige variant van een opleiding is. Beperk intussen met een numerus fixus het aantal toelatingen tot de Engelstalige variant. Nog beter: beperk de mogelijkheden van universiteiten om zelf de voertaal voor een opleiding te kiezen.

Wat nogal eens buiten beschouwing blijft, is de fundamentele oorzaak van de groei van het aantal studenten uit zowel eigen land als vanuit het buitenland.

Image descriprion

Vooruitblik: Einde van het leenstelsel

Vanaf volgend collegejaar, dat begint op 1 september 2023, gaan studenten er financieel flink op vooruit. Wat zijn de plannen voor de nieuwe studiefinanciering? Als de Kamers groen licht geven voor de plannen van het kabinet, dan krijgen studenten vanaf collegejaar 2023-2024 weer een basisbeurs: een vast maand­bedrag waarvoor zij slechts binnen tien jaar hun … Continued

Image descriprion

De beste van 2022: winnaars uit de onderzoeken van EW

Waarheen voor een kunstknie? Welke studies zijn kansrijk? Waar kun je die het beste volgen? Wat is de ideale woonplek? Winnaars uit de onderzoeken van EW. Beste studies Ruim honderd gouden medailles voor topstudies Van 2.273 beoordeelde opleidingen krijgen 340 een medaille, waarvan 112 goud. Studenten zijn daar zeer tevreden. Wageningen University & Research en … Continued

Image descriprion

Studie (nog steeds) grootste voorspeller van werksucces

De arbeidsmarktpositie van hbo’ers en academici hangt bovenal samen met de studie die zij volgden. Diploma’s van studies zoals computer science, geneeskunde, econometrie of een opleiding tot tweedegraads natuurkundeleraar zijn al tien jaar veel waard op de arbeidsmarkt. Op het studiekeuzeplatform EW Beste studies 2022 is na te gaan hoe sterk afgestudeerden van verschillende studies … Continued

Image descriprion

Mode en mores van de moderne student

Wie gaat studeren, wordt overladen met de nieuwste trends en termen uit het studentenleven. Als vanouds zijn studenten creatief met taal, met hun pasta ‘itakru, ‘Docs,’ en ‘Marie-Claires.’ Wat bedoelen die studenten met hun gekke taaltje? Wat dragen zij? Wat bekijken zij op Instagram? EW Beste studies 2022 biedt hieronder een overzicht voor iedereen die zich wil onderdompelen in de hedendaagse studentencultuur.

Image descriprion

Nieuwe ranglijst van EW: medailles voor 340 topstudies

Het onderzoek EW Beste studies 2022 analyseert een recordaantal van 2.273 bachelor- en masteropleidingen. Aan 112 afzonderlijke opleidingen is een gouden medaille toegekend omdat studenten er zeer tevreden zijn over verschillende aspecten van hun studie. Grote winnaars: Christelijke Hogeschool Ede en Wageningen University & Research. De ranglijst is nuttig voor scholieren op de middelbare school … Continued

Image descriprion

Stapelen, werken en andere succesfactoren

Uit het arbeidsmarktonderzoek Studie & Werk 2022 waarvan de belangrijkste resultaten zijn opgenomen in EW Beste studies 2022 blijkt dat baankansen in de eerste plaats samenhangen met de gevolgde studies. Er is ook gekeken naar het verband tussen persoonskenmerken en de tijd tussen afstuderen en een eerste serieuze baan, ongeacht de studieachtergrond.

Image descriprion

40 procent eerstejaarsstudenten is buitenlands, ruim de helft vertrekt snel

Een recordaantal buitenlanders studeerde afgelopen jaar in Nederland. Er stonden 115.068 buitenlandse voltijdstudenten ingeschreven bij Nederlandse hogescholen en universiteiten, zo blijkt uit gegevens van de ­Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs (Nuffic). Van de eerstejaars studenten aan universiteiten was 40 procent buitenlands. EW Beste studies 2022 zet belangrijke feiten over internationalisering in het onderwijs op … Continued

EW Beste studies 2022 topopleidingen

 

Gouden medaille

112 opleidingen


Zilveren medaille

78 opleidingen


Bronzen medaille

150 opleidingen