Image descriprion

Dit zijn de ziekenhuizen met de kortste wachttijden

Jaarlijks onderzoekt EW de kwaliteit van zorg in ruim honderd ziekenhuizen en klinieken. Het onderzoek levert geen ranglijst op, maar het laat zien in hoeverre een zorginstelling afwijkt van het landelijk gemiddelde, onder meer op het gebied van de wachttijden. Lees hier het coververhaal: Waarheen voor de beste zorg? In het EW-onderzoek Beste ziekenhuizen en … Continued

Image descriprion

De wachtlijst voor inhaalzorg kan korter

Zelfstandige klinieken zouden graag meer patiënten behandelen die op inhaalzorg wachten, maar ruimte daarvoor krijgen ze niet.

Tijdens de persconferentie op 3 november zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) dat we inmiddels allemaal wel mensen kennen die ‘langer moeten wachten op bijvoorbeeld een nieuwe heup’. Doordat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen stijgt, wordt weer meer reguliere zorg uitgesteld. De Jonge kan naar eigen zeggen dan ook niet anders dan ‘ingrijpen’, omdat we het ‘aan elkaar verplicht’ zijn ‘om de zorg voor ons allemaal toegankelijk te houden’.

Luister ook de podcast met Marieke ten Katen (tekst gaat hieronder verder):

Toch hebben zelfstandige klinieken al diverse keren laten weten nog capaciteit over te hebben om de relatief eenvoudige ingrepen van de ziekenhuizen over te nemen, zoals die bij patiënten die wachten op een nieuwe heup. Maar daar wordt slechts voor een deel gebruik van gemaakt. Volgens brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) zouden klinieken nog zeker 10 procent meer zorg kunnen leveren dan zij nu doen. Jaarlijks gaat het om 100.000 patiënten extra, die nu nog op de wachtlijst staan. In plaats daarvan zijn er inmiddels bij diverse klinieken noodgedwongen patiëntenstops. Hoe kan dat?

Flinke achterstanden

Sinds het begin van de coronacrisis zijn flinke achterstanden ontstaan in de planbare operaties, zoals het vervangen van een heup, een staaroperatie of een liesbreukoperatie. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat het om maximaal 200.000 nog in te halen operaties. Onder meer bij orthopedie, oogheelkunde en chirurgie zijn de achterstanden volgens de toezichthouder groot.

Voor een deel zijn het operaties en specialismen waarop klinieken – die vaak nog wel ruimte hebben om te groeien – focussen. Ongeveer 10 procent van de uitgestelde ziekenhuiszorg is afgelopen jaar dan ook ingehaald in een kliniek, zo schat de NZa.

Image descriprion

Waarheen voor de beste zorg?

EW vergelijkt voor zeven ingrepen de kwaliteit van de zorg in alle ziekenhuizen en 94 zelfstandige klinieken.

Zestig klinieken en ziekenhuizen mogen zich dit jaar winnaar noemen van het onderzoek Beste ziekenhuizen en klinieken van EW. Ze behalen de maximale score voor één van de zeven behandelingen waarvan de kwaliteit van zorg is onderzocht. Het gaat om onder meer het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg voor het plaatsen van een heupprothese, het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven voor de behandeling van borstkanker en Lasik Centrum Oogkliniek in Boxtel voor staaroperaties. Alle winnaars zijn te vinden in het overzicht ‘Beste ziekenhuizen en klinieken 2021’.

Luister ook de podcast met Marieke ten Katen (tekst gaat hieronder verder):

Deze zorginstellingen zijn als best beoordeeld door EW